Günden güne önemini arttıran biyokütle enerjisi; yaşayan ya da yakın zamanda yaşamış olan biyolojik maddelerin kullanılmasıyla yakıt üretilmesi ya da çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılabilecek enerji üretilmesidir.
5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’da ise biyokütle şu şekilde tanımlanmaktadır: “Organik atıkların yanı sıra bitkisel yağ atıkları, tarımsal hasat atıkları dahil olmak üzere, tarım ve orman ürünlerinden ve bu ürünlerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünlerden elde edilen kaynaklara biyokütle denir.”
Biyokütlenin en yaygın kullanım alanı, biyoyakıt üretimidir. İnsanlığı biyokütle kullanımına iten şey ise özellikle son yıllarda yaşanan hızlı sanayileşme, nüfus artışı, kentleşme ve yaşam düzeyinin yükselmesi gibi etmenlerdir. Çünkü bu sebeplerle günden güne artan önemli oranda çevre kirliliği yaşanmaktadır ve petrol, kömür ve doğalgaz gibi enerji kaynakları hızla tükenmektedir. Dolayısıyla, biyokütle enerjisinin kullanımı, enerji açığının karşılanması ve çevre kirliliğinin azaltılması için büyük önem arz etmektedir.
Biyokütle, alternatif enerji kaynakları arasında değerlendirildiğinde, oldukça büyük bir potansiyele sahiptir. Biyokütle enerji kaynakların basit bir sınıflandırma ile üçe ayırabiliriz.
- Tarımsal kaynaklı
- Orman kaynaklı
- Kentsel ve Endüstriyel kaynaklı
Biyokütle enerjisinin avantajları
Biyokütle enerjisi, çevre kirliliğini önleme ve sürdürülebilirlik konularında pek çok avantaj sağlıyor. Bu enerji türünün avantajları arasında;
- Sürekli enerji sağlayabilmesi,
- Kolay depolanabilir olması,
- Enerji tarımını geliştirmesi,
- Fosil yakıtlara olan ihtiyacı azaltması,
- Yanması halinde atmosferden aldığı kadar karbonu karbondioksit halinde saldığı için sera etkisi oluşturmaması
gibi özellikleri sıralanabilir.
Biyokütle nerelerden elde edilir?
Biyokütle enerjisi için en çok kullanılan kaynaklar; mısır, buğday gibi bunun için özel olarak yetiştirilen bitkiler, yosunlar, deniz algleri, hayvan dışkıları, gübre, sanayi atıkları ve evlerden atılan organik çöpler yani meyve ve sebze kalıntılarıdır. Biyokütle ile farklı ihtiyaç alanlarına yönelik katı, sıvı ve gaz halde bulunan çeşitli enerji ürünleri üretilebilmektedir.